VillaCamilla


– om ett havsnära husbygge i Västervik 2010-2011 –

 
 Därför bygger vi i betong med prefabricerad sandwichkonstruktion:


  1. -Billigare (stomrest hus på 240 kvm + betongbjälklag våning 2 + loftplan + 50 kvm dubbelgarage i betong + två balkonger + takstolar kostar ca 970.000 kr inklusive moms och montering).


  1. -Smartare (inget organiskt material som bryts ner, möglar på grund av fukt eller skadas vid vattenläcka, eller vid regn under stomresningen)


  1. -Bekvämt (när grannarna målar om sitt trähus för dyra pengar vart 5-7 år kan du ägna dig åt något roligare)


  1. -Hållbart (”putsen” får man på köpet och den är en del av betongen och faller varken av eller skapar problem med dold röta som på senare tid upptäckts på putsade trähusfasader)


  1. -Energieffektivt: 170 mm ingjuten cellplast i de fabriksfärdiga väggarna ger tillsammans med ett komplett sol- och bergvärmesystem från CTC ett mycket energieffektivt hus


  1. -Snabb byggprocess (väggarna är på insidan färdiga för målning eller tapetsering och med elrör, dosor och isolering ingjutet i väggarna)


  1. -Tyst (365 mm tjocka betongväggar med 170 mm cellplast ger ett mycket ljudisolerat hus)Följ vårt husbygge!


2009 började min sambo och jag planera för ett större boende. Vi har fyra barn, födda mellan 1999-2007, och vår gamla villa blev helt enkelt för liten. I juni 2010 sålde vi huset och köpte en havsnära tomt i ett nytt, mycket naturskönt område i Västervik - Gertrudsvik Sjöstad.


Vår tomt, Seglarvägen 6, Gertrudsvik Sjöstad, Västervik, augusti 2010   
Seglarvägen 6, Gertrudsvik Sjöstad, Västervik, april 2011, när garaget monteras


Efter att ha haft kontakt med en rad trähusfabrikanter konstaterade vi att koncepten ”nyckelfärdigt” och totalentreprenad liksom begrepp som ”tillval” inte passade oss. Vi ville bland annat ha större valfrihet och kontroll, över allt från materialval till kostnader och val av hantverkare. Det kanske låter krångligt för många men om man själv läser på - och här finns ju hur mycket kunskap som helst att hämta från Internet - och anlitar pålitliga och erkänt duktiga hantverkare, så är det min övertygelse att man kan få ett mycket bra resultat till en väsentligt lägre kostnad. Även om man bygger ”nyckelfärdigt” bör man ju ändå hela tiden vara delaktig i processen och då tycker jag det är bättre att vara det direkt - inte indirekt via en massa mellanhänder - med de som gör de olika arbetsmomenten. På köpet är det väldigt kul och lärorikt!

En 3D-modell som jag gjorde i arkitektpapp för att bättre kunna se planlösningen och hur ljuset skulle falla in vid olika tider på dygnet


Att vi dessutom väljer att bygga ett hus i prefabricerad betong förenklar processen mycket; det är samma företag som specificerar betongbjälklaget (om man nu vill ha det) respektive takstolarna och sedan tillverkar, levererar och monterar väggar, betongbjälklag och balkonger. ”Putsen” är en del av betongmaterialet och kan därför dels inte falla av, dels inte orsaka rötskador som skett på många trähus. Byggprocessen är mycket rationell och insidan av betongväggarna är ”blanka” och i det närmaste färdiga för målning/tapetsering, och isoleringen och elrören och eldosorna är redan ingjutna i väggelementen.


Här kan ni följa med på vår resa från de första skisserna till - förhoppningsvis någon gång under första halvåret 2011 - ett färdigt hus på 240 kvadratmeter boyta, ca 100 kvadratmeter biyta och med en underbar havsutsikt.


När allt är klart kommer vi när och om så önskas att ordna visningar av huset.


Välkommen till VillaCamilla!
Västervik och Gertrudsvik Sjöstad i april 2011Camilla Lundgren, tillhandahållare och ansvarig utgivare för villacamilla.se